Časté otázky

 


 

Erika     06.09.2010 15:26:25
odhalené krčky
Chcem sa spýtať ako sa najlepšie ošetrí odhalený krčok zuba, treba to zbrúsiť alebo je aj iná metóda ošetrenia ??

MUDr. Branislav Hoffmann     6.09.2010 22:04:44
Podla intenzity prejavov citlivosti sa da bud vyhnut podnetu (pri nizkej citlivosti na studene,ci kysle napr. jablka, kapusta), ktory ju sposobuje, alebo skusit zubnu pastu Sesodyne.Ak by to nebolo uspokojive da sa citlivu plosku zuba prekryt izolacnou vrstvou kompozitu po jemnom zdrsneni povrchu zuba.


Renata     02.09.2010 16:21:07
Predne zuby
Dobry den. V hornom zuboradi na oboch jednotkach mam vyplne robene uz 2x a podla mna to zacina byt trochu vidno, aj ked po nich prejdem nechtom, tak citom maly "skok". Robite vo vasej ambulancii nieco ako obrusenie prednej plochy a nalepenie bielych platkov na cely povrch, aby to bolo esteticky bezchybne? Kolko by to asi stalo? Neviem to spravne pomenovat, tak sa ospravedlnujem za niektore vyrazy, ale urcite viete co myslim.
dakujem

MUDr. Branislav Hoffmann     5.09.2010 18:06:58
Jedna moznost je jemne obrusenie prednych plosok zhotovenie a nalepenie keramickych faziet (je potrebne vysetrenie ci je pritomne dostatocne mnozstvo zubneho tkaniva, na ktore by bolo mozne spominane fazety nalepit- je to skor vhodne pri malych vyplniach) , alebo prekrytie prednych plosok po ich jemnom zdrsneni fotokompozitnymi fazetami .


Erika     30.08.2010 10:15:25
problémy pri náhradných zuboch
V marci mi bol robený mostík na 12 predných zuboch Teraz v auguste pod mostíkom ma začal bolieť obrúsený zub, až tak že som opuchla na celej polke strane tváre. Bola mi robená resekcia, zaplnenie koreňa. Chcem sa Vás opýtať, či pod mostíkom môžu byť živé zuby, lebo jeden lekár, študoval v zahraničí, mi povedal že tam už je normálne, že sú zuby umrtvené , korene zaplnené a tak sa dopredu vyhnú takým bolestivým problémom ako sa stal mne. ďakujem.

MUDr. Branislav Hoffmann     31.08.2010 21:14:12
Zavisi to od toho aky typ brusenia sa aplikuje.Na zapade sa brusi na schodik, co ma esteticke a parodontologicke vyhody, ma to vsak aj vazny nedostatok- radikalnejsiu stratu tkaniva zubov, co vedie niekedy az k ich odumretiu.Preto sa tam pristupuje k prelieceniu korenov vopred, co je zbytocne radikalny, ale pri tom type brusenia nevyhnutny postup.Kvalitnejsi pilier (zub) je zivy.


Monika     15.08.2010 19:14:15
mrtvy zub
Dobrý den.Chcela by som sa spýtat pred dvoma týždnami mi zubar ošetril vlastne otvoril mrtvy zub a prečistil nakolko predchadzajuci zubar mi nechal kusok nervu a zapalilo sa mi to.Teraz už bolest neni ale mam pocit akoby sa ten zub trocha hybal.Je možne že si to zubar počas ošetrenia nevšimol?A ako mam dalej postupovat.Može ten zub len tak sam od seba vypadnut?DAKUJEM MONIKA

MUDr. Branislav Hoffmann     19.08.2010 09:22:35
Neviem nakolko pokrocily bol zapal, ale pri masivnom zapale sa zvykne zub viac hybat, ale po case (pri dobre vykonanej liecbe korenoveho systemu) sa spevni v kosti este viac ako zivy.


Lucia     09.08.2010 18:37:08
celokeramicke korunky
Dobry den. Moja situacia je nasledovna:
Zijem v USA, mam problemy s prednymi zubami a uvazujem vycestovat na Slovensko. Asi pred dvoma mesiacmi som mala robeny rooth canal na lavej jednotke lenze stale citim v zube bolest. Lava dvojka, prava jednotka maju tiez rooth canals, na pravej strane mam dve dvojky (no rooth canal done) - vsetky spominane zuby maju excesivne biele plomby a kazy (decay). Zubar tuna mi odporuca dat na vsetky tie zuby LAVA TM korunky. Chela som sa spytat, ci vy pracujete s takymi korunkamy (alebo ake ine celoporcelanove korunky ponukate), ci celoporcelanove korunky su lepsie ako tie s kovom, asi kolko by ma to stalo a ako dlho by som potrebovala ostat na Slovensku. Moje predne zuby nie su rovne (have overbite), dva predne zuby vytrcaju vonku viac ako ostatne. Moja dalsia otazka je ci nasadenim koruniek by sa zuby dali trochu vyrovnat. Tiez, ci si mozem dat na korunky fixne rovnatka a ci by sa tie zuby s korunkamy vyrovnali.
Dakujem.

MUDr. Branislav Hoffmann     10.08.2010 17:33:32
Kazda celokaramicka korunka stoji 200 Eur (v cene anesteza, brusenie, odtlacky , material, ako aj vsetky poplatky zubnym dvom technikam, v ktorych sa zhotovuju jednotlive fazy modelacie a napalovania keramiky). Okrem toho je potrebne vysetrenie zubov a dve RTG snimky zamerane na kvalitu osetrenia korenovych kanalov , aby sa nestalo, ze by ste mali obtiaze po nacementovani koruniek.Cena koruniek je ak su zhotovene za dva pracovne tyzdne (pocas tejto doby je mozne mat vyhotovene docasne korunky- 15 Eur jedna).Da sa skratit dobu na polovicu za priplatok.

Celokeramicke korunky su o nieco krajsie ako kovokeramicke (120 Eur jedna korunka).Odporucaju sa ak je znama alergicka reakcia na niektory z kovov (chrom, kobalt) kovokeramickej korunky.

Brusenim zubov sa da docielit urcity stupen zmeny postavenia zubov.Ak su zuby osetrene korenovymi vyplnami da sa docielit vyrazna zmena uhla zubov tym , ze sa zhotovia capove nadstavby nacementovane do korenov(to si ale vyzaduje zrezanie zubov po uroven dasna).Capove nadstavby sa taktiez odporuca zhotovit ak su zuby oslabene rozsiahlymi vyplnami, vzhladom na to, ze by po zabruseni zuba ostalo prilis malo zubneho tkaniva.To sa da posudit az pri vysetreni zubov.

Na keramiku by bolo obtiazne fixovat zamky celustnoortopedickeho aparatu.

Bolo by uzitocne , keby ste mali moznost poslat mailom RTG snimky, aby sme si mohli vytvorit aky taky obraz o stave a potrebe casoveho harmonogramu jednotlivych prac.


zuzana     03.08.2010 16:39:57
mlieÄÃÂÂ
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či nieje zbytočné vypĺňať mliečne zuby fotokompozitnou výplňou (za 15eur) ak je zub dočasný .Ďakujem za odpoveď.

MUDr. Branislav Hoffmann     10.08.2010 17:36:20
Fotokompozitna vypln sa neodporuca na mliecne zuby vzhladom na zlozenie skloviny a s tym suvisiacou zhorsenou vazbou vyplne na zub.Takato vypln sa zhotovuje len v pripade ze nie su podmienky na pouzitie ineho materialu


Valika     29.07.2010 11:41:23
Zubne korunky co najrychlejsie
Dobry den,

v TV som pozerala relaciu, kde rozpravali o existencii digitalneho pristroja, ktory umozni vyhotovenie zubnych keramickych korunok bez otlackov a bez par tyzdnov bezzubeho nazivania, kym ich klasicky vyhotovuje technik. Prosim Vas viete nieco blizsie o takomto pristroji, ci je v KE a a k ano nejakych par info k tomu?

Dakujem za odpoved.

MUDr. Branislav Hoffmann     1.08.2010 06:19:12
Korunky sa takto da vyhotovit za par hodin pomocou systemu Cerec Cad Cam (ked to zadate v google vyhladavaci, zobrazi aj videa na youtube).Ma to vsak aj nevyhody esteticke, lebo tvar a farbu nezhotovuje individualnym vrstvanim laborant , ale monochromaticky frezuje pocitac.Obdobie , pocas ktoreho sa zhotovia korunky v zubnej technike sa da bez vacsich problemov preklenut docasnymi korunkami, ktore sa zhotovia za par minut po zabruseni zubov a odtlackoch.Na tel. c. 0556257272 - firma Eudent , ktora tento system predava , Vam budu vediet dat kontakt na kolegu , ktory tento system pouziva.


Anna     28.07.2010 21:30:32
zlomený medzičlen kovokeramický
Dobrý den, po 5 rokoch od kedy mám 4 korunkx a 3 medzičleny sa mi z jedného medzičlena odlomili cca 2 mm. Je možná oprava tohoto medzičlena, alebo je nutné stiahnut a nasadit všetky? Je možné, že kovokeramický zub má životnosť len 5 rokov? Stáva sa bežne, že tieto náhrady sa lámu, bez toho aby som si to zavinila sama, nejakým zahriznutím do tvrdého predmetu?

MUDr. Branislav Hoffmann     1.08.2010 06:01:25
Odlomenie z keramiky je zriedkave, ale ak sa to stane a je esteticky vyhovujuce zahladenie, nie je potrebne s tym nieco ine robit.


Olga     20.07.2010 12:01:53
odporúčanie
This restaurant is right arnuod the corner from work for me. Quite a few of the ex pats from work eat there often. My favorite are the Blue tooth noodle and if a spicy mood the Phad Sam Sen. I agree about the saltyness however the other flavors are usually strong as well but it takes a good couple liters of water in the afternoon to take the edge off the thirst.

MUDr. Branislav Hoffmann     1.08.2010 06:23:20
This restaurant is right arnuod the corner from work for me. Quite a few of the ex pats from work eat there often. My favorite are the Blue tooth noodle and if a spicy mood the Phad Sam Sen. I agree about the saltyness however the other flavors are usually strong as well but it takes a good couple liters of water in the afternoon to take the edge off the thirst.


Adriana     15.07.2010 15:31:20
Korunka
Chcela by som sa spytat na dlzku garancie na nasadeni mostik. (mostik sa mi zacal hybat po 2 rokoch) dakujem za odpoved.

MUDr. Branislav Hoffmann     18.07.2010 06:55:47
Riesenie zalezi od toho, ci sa mostik zacal hybat z dovodu uvolneneho cementu na niektorom z pilirov , alebo sa zacali kyvat zuby v dosledku parodontozy, alebo v dosledku kazu, ktory sa moze vytvori pod korunkou, co je ale najzriedkavejsia moznost vzhladom na vek mostika.


Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Meno:
Predmet:
Popis:
13 + 9 = (Antispam ochrana)






Spravované Administračným systémom od TPsoft. Prihlásiť